Kılıçdaroğlu’nun vaatleri asalak bir toplum yaratır
Kılıçdaroğlu’nun 41 vaadini değerlendiren siyaset bilimciler, 70’li yılların politikalarının günümüzde karşılığı olmadığını ve bu tip çözümlerin asalak bir toplum yaratma riski taşıdığını söyledi
ERDİNÇ AKKOYUNLU
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti meclisinin belirlendiği olağanüstü kurultayında ‘Yeni CHP’ için verdiği vaatlerini değerlendiren siyasetbilimciler, vaatlerin Bülent Ecevit’in 1973’te hazırladığı seçim bildirgesiyle fikri temelde aynı olduğuna vurgu yaptı. Uzmanlar, Kılıçdaroğlu’nun kaynak göstermemesini de eleştirdi.
ECEVİT’LE BENZERLİK GÖZDEN KAÇMIYOR
• Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. İlter Turan: 1973 yılında Ecevit’in liderliğindeki CHP, bir siyasi partinin sosyo-ekonomik meselelere göre şekillenmiş düşünce benimsemesi gerektiğini idrak etmişti. Ortanın solu, Halk Partisi’nin soyso ekonomik temelde seçmen aramasıdır. Ecevit 1973 ve 1977’de başarılı da oldu. 1979’da ara seçimde kaybedince istifa etti. Ecevit ile Kılıçdaroğlu arasındaki benzerliği görmemek mümkün değil.
BİR NEVİ ÜÇ KAĞITÇI SİYASET
• Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ömer Çaha: Kaynak bulmadan nasıl yapacaksınız? Popülist bir söylemle dağıtım mekanizması üzerinde durmak günümüz siyasetine uymuyor. Kaynağı nasıl bulacağınızı izah etmeniz gerekir. Kılıçdaroğlu’nun söylemi modası geçmiş bir söylemdir. Bir nevi üç kağıtçı siyasettir.
ASALAKLAR GÜRUHU ÇIKAR
• A.Ü emekli Öğretim Üyesi Prof. Doğu Ergil: Çalışmayan herkese asgari ücret vereceğim dediği zaman sonuçlarını düşünün, büyük bir asalaklar gürühu ve kaynak sorunu ortaya çıkar. Kemal Bey, Türkiye’yi 1973’teki aynı toplum zannediyorsa yanılıyor.
72 milyonun verdiği vergi 12 vaadine bile yetmiyor
Kılıçdaroğlu’nun 41 vaadinden sadece 12’sinin gerçekleşmesi için, vatandaşlardan toplanacak vergiler bile yeterli olmuyor
• Kılıçdaroğlu’nun, kurultayda vatandaşlara vaat ettiği 41 proje, kaynak tartışması başlattı. Genç Parti Lideri Cem Uzan’ın vaatlerini bile sollayan projelerin sadece 12’sini hayata geçirmek için ek 241.6 milyar liralık kaynağa ihtiyaç duyuluyor. Bu kaynağı karşılamaya ise 72 milyon vatandaştan 2010 yılı içinde toplanan vergiler yetmiyor. Eğer, 12 proje de hayata geçirilirse, bütçede kamu personelinin maaşlarına, yatırımlara, faiz ödemelerine ve savunma harcamalarına aktarılacak kaynak kalmıyor.
1-) YOKSULLUK TARİHE GÖMÜLECEK: TÜİK’in rakamlarına göre nüfusun yüzde 15.4’ü yani 10.5 milyon kişi yoksulluk sınırının altında. 4 kişilik aile baz alındığında 2.6 milyon aileye aylık 600 lira maaş bağlanması gerekiyor. Bunun yıllık maliyeti 18.9 milyar lira.
2-) MAZOTTAKİ ÖTV KADIRILACAK: Maliye Bakanlığı mazottaki ÖTV’nin kaldırılmasının maliyetini yeni hesapladı: 14 milyar.
3-) ÜNİVERSİTE HARÇLARI KALDIRILACAK: Maliyeti 1.5 milyar.
4-) YURTSUZ ÖĞRENCİ KALMAYACAK: Yurt sorunun tam anlamıyla çözülmesi için en az 500 bin yatak kapasiteli yurt yapılması gerekiyor. 25 milyar liralık yatırım yapılması lazım.
5-) EMEKLİLER İÇİN İNTİBAK: 3 milyon emeklinin maaşlarının eşitlenmesi öngörülüyor. Yıllık 36 milyar lira ek kaynak bulunması gerekiyor.
6-) İŞSİZLİK SİGORTASI: Bu vaat hayata geçirilirse bütçeye her yıl 4 milyar liralık ek kaynak bulunması söz konusu olacak.
7-) GAP BİTİRİLECEK: 20 milyar kaynak gerek.
8-) DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA İSTİHDAM: Bu sözün tutulması içinde her iki bölgeye 36 milyar liralık yatırım yapılması gerekecek. • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA
Bu kaynağı bulmak neredeyse imkansız
9-) 4/C VE 4/B UYGULAMASINA SON VERİLECEK: 4/C ve 4/B’li olarak çalışan tüm işçilerin kadroya alınması ve haklarının iyileştirilmesi gerekiyor. Aylık 3 milyar lira, yıllık ise 36 milyar lira maliyeti b
"Kılıçdaroğlu’nun vaatleri asalak bir toplum yaratır"
- Kılıçdaroğlu’nun vaatleri asalak bir toplum yaratır, Star Gazetesi (Google Sidewiki'de görüntüle)
{ 0 yorum... read them below or add one }
Yorum Gönder